PODCASTS

NATURLIGVIS – En podcast om naturvidenskab

Polykrom Media er nu I luften med det nye projekt, den naturvidenskabelige podcast: NATURLIGVIS.

Projektet startede med udviklingsmidler fra Roskilde Universitet. Men de er nu opbrugt, så NATURLIGVIS er i stedet for overgået til Polykrom Media.
Første sæson fortsætter frem til maj ’19 med frivillige kræfter fra Foreningen Polykromfonden. I mens søger vi fondsmidler, så vi kan fortsætte med anden sæson til august ’19. Men det er alt sammen meget nyt og spændende; så stay tuned…


Nalle blev kørt over – to gange

Nalle Kirkvåg henvendte sig til Københavns Kommune, fordi en trafikulykke gav ham så store mén, at han havde behov for hjælp til at komme på fode igen. Det, han mødte, ”var ikke et socialt system for de sarte”. Han fortæller sin historie i en podcast for Journalisten.

Del 1 af 3: Velfærdsland TALK #19 At leve med smerter

Nalle Kirkvåg snakker med Lasse Spang Olsen, der efter 30 år som stuntman om nogen ved en del om smerter og hvordan man håndterer dem.

Del 2 af 3: Velfærdsland TALK #20 Bare tag dig sammen…

Alene i Danmark lever 825.000 med daglige kroniske eller hyppigt tilbagevendende smerter. Og om nogen, ved film-, tv- og stuntmanden Lasse Spang Olsen en del om smerter. Han har nemlig, sådan ca. 30 år som stuntmand, brækket nærmest samtlige knogler, fået revet et øre af og smadret sit bækken.

Del 3 af 3: Velfærdsland TALK #21 Tro og Korsfæstelse

I tredje del af Nalles samtale med Lasse Spang Olsen bliver der snakket om dengang, Lasse i sin søgning efter Gud blev korsfæstet på Filippinerne. Og om hvad Nalle kan gøre for måske endelig at slippe af hans smerter.

Del 1 af 2: Velfærdsland TALK #17 dumme SKAT?

I TALK #17 dumme SKAT? undersøger Nalle Kirkvåg derfor i en samtale med Sara Jespersen fra ngo’en Oxfam IBIS verdens nok mest usexede emne: SKAT. Og måske Sara og Nalle kan reframe, dvs. omformulere SKATs ringe image til noget positivt?

Del 2 af 2:  Velfærdsland TALK #18 kære SKAT

De kommer strømmende fra hele verden til Danmark for at opleve vores unikke velfærdsland. Alligevel er det en folkesport at betale mindre i SKAT. Men hvorfor nu det, når SKAT betaler for netop velfærden?

Velfærdsland TALK #16 Hitler, hønseavl & mønsterbrud

Er fremtidens velfærd grundlæggende truet? Det, frygter Paul Metelmann, der selv har taget rejsen fra ufaglært til veluddannet.

Del 1 af 2:
Velfærdsland TALK #14 Psykiatri, sædpletter og anerkendelse

Velfærdsland TALK handler denne gang om 24-årige Anna Øhlenschlæger, der fra slutningen af barndommen og langt ind teenageårene gik til psykiater pga. tvangslidelsen OCD. Men til forskel fra mange andres møde med psykiatrien, fik Anna Øhlenschlæger netop den nødvendig tid til at blive rask.

Del 2 af 2: Velfærdsland TALK #15 Psykiatri, holdspil og rettidig omhu

Som barn og ung kom Anna Øhlenschlæger i psykiatrisk behandling for OCD. Her mødte hun en psykiatri, der både rummede, anerkendte og samt gav hende livet tilbage.

Velfærdsland TALK #13 Sorgen er kærlighedens pris

Hvordan kommer man igennem en livsødelæggende og totalt lammende sorg? Det samtaler Nalle Kirkvåg med Preben Engelbrekt om.

Velfærdsland TALK #12 Johanne Schmidt-Nielsen & opkast på tastaturet

I Velfærdsland TALK #12 Johanne Schmidt-Nielsen & opkast på tastaturet fortæller Johanne, hvordan hun tager det meget personligt, når syge og ledige igen får slag. Og dét tænder en ild i hende!

Del 1 af 2:
Velfærdsland TALK #10 Karina Willumsen & fællesskab, feminisme og brækposer

I denne første af to podcast med Karina Willumsen, kommer vi vidt omkring. Foruden feminisme kan du høre om på Oslo færgen samt brækposer. Samt om at være nyuddannet og arbejdsløs, kontanthjælpsloftet og så lige lidt om statsminister Lars Lykke Rasmussen som feminist.

Del 2 af 2:
Velfærdsland TALK #11 Karina Willumsen og nødvendighedens vanvid

I denne anden Velfærdsland Podcast med Karina Willumsen kan du også høre om konsekvenserne ved at ytre sig kritisk. Om at insistere på plads til den demokratiske samtale, det urummelige arbejdsmarked, lidt om at se Gilmore Girls på Netflix. Og om at være mønsterbryder eller mønsterforløser. Samt et helt nyt ord: jasundelse og romantisering af lavtlønnede, der arbejder 14 timer om dagen for at få det hele til at løbe rundt…

Velfærdsland TALK #9 Om kunst der ændrer verden

Kan kunst ændre vores tanker om og hvordan, vi færdes i verdenen? Det spørgsmål, undersøger den danske kunstnergruppe Superflex på Roskilde Festival 2016.

Del 1 af 2:
Velfærdsland TALK #7 Når rødt og blåt er ens… 

Mette Frederiksen snakker solidaritet, ret og pligt. Joachim B. Olsen om slaphed i velfærdslandet Danmark. Og Lars Lykke Rasmussen siger igen og igen, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Del 2 af 2:
Velfærdsland TALK #8 – Politisk Mobning – når mennesker og ideer udskammes

Hvorfor er det så svært at tænke uden for pladen i social- & arbejdsmarkedspolitikken? Og hvorfor skal dem, der tænker netop anderledes, straks udskammes pga. deres anderledes tanker?

Velfærdsland TALK #6 Ovre hos araberne…

e kom herop i 60’erne; inviteret af industrien til at arbejde i de skodjob danskerne ikke ville røre med en ildtang. Det var primært unge mænd; siden kom koner og børn til, efter Danmark i 1973 lukkede og slukkede for fri indvandring.

Del 1 af 2: Velfærdsland TALK #4 – Barndom i Astrid Lindgrenland – med hovedet fyldt af Kafka

Der var engang en 12-talspige med perfektionistisk angst for at fejle. Men en dag går det galt. Så dér ligger hun, med ét sidste ønske om at blive et smukt lig neddykket i det blodrøde badekar, hvor lillebroren finder hende i sidste øjeblik. Sådan begynder Caroline Livingstones biografiske fortælling; med et selvmordsforsøg. Heldigvis overlever hun; noget hun fortæller om i sin samtale med Nalle Kirkvåg.

Del 2 af 2:
Velfærdsland TALK #5 – At pisse i bukserne for at holde varmen…

“Timerne der passerer på en psykiatrisk afdeling, er de længste jeg har levet igennem. Tiden er en kompakt masse, en klippe foran én man aktivt skal hakke sig igennem, kæmpende og svedende; som redskaber bruger vi ikke hammer og segl, men kaffe, smøger, bordtennis og brætspil at slå tiden ihjel med. Med så sløve våben tilgængelige føles det som at svømme ad en uendelig flod i substans så tyk som tjære”.

Velfærdsland TALK #3 Vi, de bange – snubletråde og barrierer

Hvorfor er middelklassen så bange for underklassen, at der opstilles snubletråde og barrierer for social mobilitet? Det og meget mere undersøger Preben Brandt sammen med Nalle Kirkvåg i TALK #3.

Velfærdsland TALK #2 Voksenmobning og symbolsk vold med Emma Holten

Hvornår blev det egentlig okay at udskamme og latterliggøre mennesker på sociale ydelser; f.eks. kontanthjælp? Hvad handler dét lige om? Hvorfor mon denne trang til at sparke ned af? Og hvorfor vil middelklassen bare ikke indse, at den politik faktisk ikke tjener vores egne interesser?

Velfærdslands TALK #1 Sisyfos, munk eller ridder?

Velfærdsland TALK er en podcastserie med samtaler om og fra det danske velfærdsland. Men også om livets helt store emner. I TALK har Nalle Kirkvåg hver gang en ny gæst på besøg til en snak om alt det og meget mere.

Velfærdsland – Verdens største idiot

I Verdens største idiot undersøger Nalle Kirkvåg, hvordan han fortæller en personlig historie om et langt liv med kroniske smerter og manglende hjælp fra velfærdssystemet. Målet er en fortælling, der vedrørende og interessant og hvor man som lytter, faktisk forstår alvoren og bekymringerne om livet som handikappet.

Portræt af Peter Belly

I 2003 fyldte Peter Belli 60 år. Også derfor satte Nalle Kirkvåg ham i stævne i en vinkælder. For som med god vin blev han bare bedre og bedre med årene. I portrætsamtalen fortæller Belli, krydret med god musik, om det at være udøvende kunstner og om allestedsnærværende Fru June. Gennem mange års ægteskab har hun altid sikret kaffe på kanden, rent tøj og godt kammeratskab. Ligesom hun i den sidste del af karrieren var en slags gatekeeper for den populære kunstner.
Belli fortæller også om livet og om at klare sig gennem de svære tider. Og om det akustiske album Når timerne bli’r små, hvor han fortolker sange af bl.a. tv 2, Benny Andersen og Gasolin. Ligeså fortolker han At Se På Dig; en smuk ’skilsmissesang’ skrevet af Michel Belli til søsteren og Peter Bellis datter ”i en svær tid”… Til allersidst fortæller han om det kortvarige samarbejde med den psykedeliske rocktrio Baby Woodrose, hvor han giver den fuld gas på Nok af dig samt Det du ka’ li. De sange udkom i 2004 på noget så old school som en vinylsingle. Også her viste Belli, hvilket imponerende sangtalent den til visse tider oversete sanger vitterlig var.
Peter Belli gik på pension i 2018. Portrættet blev sendt på Københavns Radio i starten af 2004.

Bent Melchior – 70-året for danske jøders flygt til Sverige

De flygtede i ly af natten i en fiskerbåd på vej mod Sverige, der jo også dengang tog imod flygtninge. Nede i lastrummet, som ingen måtte forlade, før de nåede frem, lå en skræmt og søsyg dreng, stærkt påvirket af den insisterende stank af ekskrementer. Det var i 1943.
60 år efter de danske jøder flugt til Sverige, fortæller 74-årige Bent Melchior i en radiomontage om dengang også han tog turen over Øresund. Og hvordan de i timevis gemte sig i det lastrum, der ellers normalt var fyldt med friskfangede fisk. Her måtte de skrækslagende flygtninge besørge i de samme spande, som de kastede op i, når søsygen blev for voldsom. Jo ikke ligefrem verdens bedste minde… Men på trods af skrækken og en lettere inkompetent fisker, der fór vild på vej til Sverige, ja så lykkedes det at flygte uden mange andre mén end de psykiske.
I oktober 2018 var det så 75 år siden, at de fleste danske jøder undslap Nazisternes KZ lejre. Flugten lykkedes ikke mindst, fordi Sverige tog så åbnet og venligt imod dem. Og selv om Bent Melchior fortæller om det i 60-året for flugten, kan man såmænd sagtens lytte med og i dag…
Radiomontagen er produceret af Nalle Kirkvåg, samt sendt første gang i oktober 2003 på Københavns Radio.